Att köpa katt av oss
Det finns ett mycket stort antal hemlösa katter i Stockholm med omnejd, antalet uppskattas till ca 30.000. En del är födda utomhus, andra har slängts ut från sitt hem, medan andra blir hemlösa t.ex. då husse eller matte går bort. En del av dessa katter, med sin mer eller mindre traumatiska bakgrund, hamnar hos oss. Katterna kommer huvudsakligen via polis, djursjukhus, djurskyddsmyndighet och privatpersoner. Ibland har vi även möjlighet att ta katter för omplacering, vid t.ex. allergi eller utlandsflytt. Katthemmets huvudsakliga uppgift är att omplacera dessa katter till nya, trygga och kärleksfulla hem.
VÅRA REGLER, som är till för kattens bästa:
Innekatter
Vi säljer våra katter som innekatter. Den främsta anledningen är att många av katterna redan har farit illa och vi vill inte riskera att katten hamnar i samma situation igen. Dessutom är farorna utomhus väldigt många fler än inomhus. Att ha en innekatt betyder inte att den aldrig kan få sol i pälsen eller snusa frisk luft. Man kan näta in balkongen eller en uteplats. En nätdörr som innerdörr eller en nätförsedd ram i ett fönster kan användas för att under sommaren kunna få in sol och frisk luft utan att kissen rymmer eller riskerar att skadas vid ett fall.
Ibland händer det dock att vi gör undantag från ovanstående regel; t.ex. en katt som sedan tidigare är van att få gå ut och tydligt visar tecken på att den inte mår bra av att hållas inomhus, kan säljas som utekatt. Regeln då är att kattens nya hem ska vara beläget i en lantlig miljö, långt bort från större vägar med biltrafik och andra faror. Katten får dock naturligtvis inte lämnas utomhus vind för våg. Om vi anser att en specifik katt måste kunna få gå ut anges detta i kattens beskrivning, både på hemsidan och på Katthemmet.
Kattkompis
En regel som vi inte ruckar på är att vi aldrig säljer en kattunge som ensamkatt. Med kattunge avses katt som är yngre än 8 månader och den andra katten bör inte vara äldre än 5 år. Vi anser att en kattunge inte ska leva som ensamkatt då det fortfarande händer så mycket i kattens sociala utveckling under den här tiden och det är lätt hänt att en ensam kattunge inte lär sig att uppföra sig på ett naturligt kattsätt. Kattungar behöver också väldigt mycket stimulans och lek, det är ju på så vis de lär sig. Tyvärr är det sällan människor har tillräckligt mycket tid över och en människa är heller inte en lika skojig lekkamrat som en annan katt.
Vissa vuxna katter säljs också på villkor att de får en kompis. Det kan vara för att vi inte vill sära på två som t.ex. är uppvuxna tillsammans, för att vi märker att katten gillar kattsällskap och förmodligen skulle få tråkigt utan eller om det är en lite skyggare katt som är van vid andra katter, men inte lika van vid människor. Om man inte redan har en katt, får man i så fall köpa en till.
Köparens ålder
Man måste vara myndig för att få boka/köpa en katt. Även om man är myndig, men inte har ett eget boende (t.ex. bor hemma hos föräldrarna) måste föräldrarna ge sitt tillstånd..
Då en katt kan bli 15-20 år gammal måste en person som har fyllt 70 välja en katt som är 5 år eller äldre. Då krävs även att en närstående person kan tänka sig att skriva på en ansvarsförbindelse. I den försäkrar man att man antingen tar över ansvaret för katten, eller ser till att katten returneras till Katthemmet, ifall den äldre personen inte längre kan ta hand om den. Vi adopterar inte ut katter till personer som har fyllt 80 år, då vi i första hand ser till kattens intresse av att slippa flytta eller återvända till katthemmet, om ägaren blir allvarligt sjuk eller avlider. Vi förstår att en äldre person kan bli besviken över detta, och hoppas på förståelse för att detta inte handlar om diskriminering, utan omtanke om kattens bästa.
Oavsett den nya ägarens ålder så måste denne, eller annan i hushållet stadigvarande person, utan problem kunna utföra alla praktiska saker som krävs av en kattägare; hålla rent i toalådan, kunna transportera katten till veterinär vid behov, klippa kattens klor, o.s.v.
Slutligen, om det redan finns katt i hemmet ska den vara fullvaccinerad och kastrerad.
SÅHÄR GÅR BOKNING OCH ADOPTION TILL RENT PRAKTISKT:
1. BOKNING
När katten finns på Katthemmet: Du bokar tid för besök via länk på starsidan. Under besöket finns personal på plats för att svara på eventuella frågor om katterna och ge råd om vilken katt som kan passa just dig och din livssituation bäst. Du får naturligtvis träffa den katt som intresserar dig så att ni kan bekanta er lite med varandra. Om tycke uppstår skriver vi en intresseanmälan och katten bokas av dig. Observera att katthemmets volontärer har förtur om flera intressenter vill boka samma katt.
När katten finns i ett akuthem: Du anmäler ditt intresse för katten via e-post (info@katthemmet.nu). Berätta lite kort om dig själv, hur din livssituation ser ut (familj, arbete, fritid) hur du bor, om du har eller har haft katt. Glöm ej heller att ange ett telefonnummer där vi kan nå dig. Katthemmets akuthemskoordinator informerar akuthemmet som kontaktar dig och ni kommer överens om när du kan åka och träffa katten. Om tycke uppstår skickar du ett mail till akuthemsmailen och bekräftar om du vill boka katten eller ej.
Vi utgår alltid från kattens bästa i valet av hem. Vi förbehåller oss därför rätten att neka bokning om vi känner tveksamhet om hemmets/bokarens lämplighet, utan att alltid kunna specificera en anledning. Våra katter har ofta en svår bakgrund och speciella behov, och vi väljer därför det hem som vi tror är lämpligast för katten. Man kan alltså inte alltid förvänta sig att få adoptera en katt från oss, eller att få välja fritt vilken katt man föredrar.
VIKTIGT: En intresseanmälan är inte bindande, så skulle man av någon anledning ångra sig, meddela oss snarast -- per telefon eller mail -- så att någon annan får möjlighet att boka katten.
2. BESÖK
Katter är, liksom människor, individer med en personlighet. För att både du och vi ska vara säkra på att ni trivs ihop gäller följande: Vid bokning av fullt tam katt måste bokaren göra minst 2 återbesök inom en period av 7 dagar från bokningsdatumet. Vid bokning av skygg eller annan speciell katt krävs minst 4 återbesök inom en period av 14 dgr. Detta för att ni ska ha möjlighet att lära känna varandra lite bättre och du får möjlighet att tänka över ditt beslut. Återbesök på Katthemmet kan ske alla veckans dagar 09:30 - 12:30 samt 18:30 - 20:00. Återbesök i akuthem sker enligt överenskommelse med akuthemmet. Lämna gärna ett örngott, en handduk, t-shirt e.d. hos din bokade katt så att den vänjer sig vid din och det nya hemmets doft. Detta är speciellt viktigt om det redan finns katt i hemmet. Sitt och prata med katten så att din röst blir välbekant, lek, kela och umgås under besöken.
VIKTIGT: Om du inte gör dina besök under den gällande tiden enligt ovan och inte heller hör av dig, avbokas katten från vår sida. Därför måste du omedelbart höra av dig om du skulle du bli sjuk eller av annan anledning inte kan utföra besöken.
3. LEVERANS
När katten är redo att flytta, d.v.s. att de obligatoriska besöken gjorts inom överenskommen tid, att den är fullvaccinerad, att den vuxna katten är kastrerad och id-märkt, att eventuella stygn tagits bort och att inga medicinkurer kvarstår, kontaktar vi dig för överenskommelse om lämplig dag och tid. Du måste alltså vara beredd att få hem katten efter 7 resp. 14 dgr. Om du t.ex. ska resa bort under den tid då katten normalt ska levereras tillåter vi inte att du bokar katten. Anledningen är att vi alltid har lång kö till platserna hos oss och därför inte kan ha bokade och leveransklara katter sittandes längre än nödvändigt.
Katterna är försäkrade i Agria när de levereras och du som ny ägare kan ta över försäkringen. Då behöver du inte "drabbas" av någon karenstid som är standard vid nyteckning av försäkring. Vi rekommenderar varmt att man har en veterinärvårdsförsäkring. Katthemmet har sett många exempel på att ägare lämnar in katter för avlivning därför att de inte har råd med kostnaden för en sjuk katt.
Vi levererar personligen alla katter till sina nya hem, och max 10 mil från Stockholm. Dels för att vi vill se var den hamnar, dels för att det kan vara skönt att ha en kattvan person som stöd när det redan finns katt i hemmet -- det är ju inte alltid det är kärlek vid första ögonkastet... -- och dels för att vi då har möjlighet att svara på dina frågor samt komma med konkreta tips och råd.
4. BETALNING
Betalning av katten kan ske med kort, kontanter eller swish på Katthemmet, t.ex. vid sista besöket. I annat fall gäller kontanter eller swish vid leverans.
5. KONTRAKT
Vid leverans skrivs ett överlåtelseavtal mellan Katthemmet och köparen där köparen förbinder sig att vårda katten väl och att tillgodose dess behov.
Från Katthemmet garanteras, i den utsträckning det är möjligt, att du får en frisk katt. Du kan alltid kontakta oss om något problem skulle uppstå eller om du har några frågor. En extra trygghet är att du i vissa fall kan lämna tillbaka katten, t.ex. om någon i familjen skulle drabbas av allergi, om du blir tvungen att flytta utomlands och inte kan ta katten med dig eller om katten absolut inte skulle gå ihop med den katt du redan har.
VAD KOSTAR EN KATT?
Katthemmet vaccinerar och id-märker samtliga katter med chip samt avmaskar dem vid behov. Alla katter kastreras generellt, även kattungar om de inte är mycket små till växten. Endast om veterinären bedömer att kattungen är för liten måste köparen själv ordna med kastrering när kattungen är stor nog. Vi kontrollerar då att detta blir gjort. En del katter kräver betydligt kostsammare insatser i form av operationer och medicinering innan de blir bokningsbara och därmed färdiga för omplacering. För att, till viss del, täcka dessa och övriga driftskostnader (som mat och kattsand) kostar en katt 3 000 kr (inklusive moms) oavsett ålder, kön och utseende.
Varmt välkommen att besöka oss! Läs också gärna vad man bör tänka igenom innan man skaffar katt – Tänk efter före.